Telefon
WhatsApp
Artvin'in düşman işgalinden kurtuluşunun 103. yılını coşkuyla kutladık
reklam1

Artvin'in düşman işgalinden kurtuluşunun 103. yılını coşkuyla kutladık

Artvin’in Kurtuluşu’nun 103. Yıl Dönümü Kutlama Programı kapsamında tören programı gerçekleştirildi.
Milis güçler, atlı süvariler, halk ve protokolün; davul, zurna ve akordiyon ile birlikte Halitpaşa Meydanı’nda buluşarak Milli İrade Meydanı’na doğru yürümesi ile program başladı. 

 

Atatepe'de yapılan 7 pare top atışıyla başlayan program, milis kuvvetleri ve çetelerin mahalle aralarındaki tüfek atışlarıyla Halitpaşa Meydanına gelmesi ve buradan da milis kuvvetleri ve çetelerin davul zurna, kağnı aracı, atlar eşiliğinde yürüyüşüyle Artvin Valiliği önüne kadar yüründü.

Tören, Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığının, Valilik önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile devam etti.

Program, Artvin'in düşman işgalinden kurtuluşunun sembolik gösterisi ve ardından Artvin Valisi Sn. Cengiz Ünsal’a Türk Bayrağı, İl Garnizon Komutanı Piyade Albay Sn. Muhammet Kelami Kablay’a kurtarılmış vatan toprağı, Belediye Başkanı Sn. Demirhan Elçin'e de sembolik kentin anahtarı verilerek devam etti.

Şehrin kurtuluş tarihi hakkında bilgi veren Başkan Elçin, ‘ Artvin'in düşman işgalinden kurtuluşunun 103. yılında yaptığı konuşmasında, şu ifadelere yer verdi: ‘23 Nisan 1920'de Ankara’da kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümetinin almış olduğu kararla 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa’nın doğudaki azimli harekâtı sayesinde ordularımız 30 Eylül 1920’de Sarıkamış’ı, 30 Ekim 1920’de Kars’ı kurtararak Gümrü’ye yani Ermenistan’a girdikten sonra.

22 Kasım 1920 tarihinde Ermenilerle barış görüşmeleri Gümrü’de başlamış oldu.

3 Aralık 1920 tarihinde yapılan Gümrü Anlaşması ile doğu sınırlarımız Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin siyasi kararlılığıyla güvence altına alındı.

Gümrü Anlaşması'nın ardından Artvin ve bölgesinde tüm Çoruh Bölgesi Müfrezesi’nin Komutanı, bizlerin bu zaferi yaşamasında büyük payı olan Halit Karsıalan yani nami değer Deli Halit Paşayı Artvinliler o gün de unutmadı bu gün de unutmamıştır.

İstanbullu Deli lakaplı Halit Paşa Artvin tarihinin efsane paşalarından ve ikinci Büyük Millet Meclisi'nde Ardahan Milletvekili olarak görev yapan, sloganı vatan bizimdir, kaçan haindir diyerek cephe askeriyle beraber göğüs göğüse çarpışan yürekli başarılı Türk paşasıdır.

Bana yeniden dünyaya gelsen ne olmak istersiniz diye soran olursa onlara cevabım, her Artvinli gibi onurla gururla şerefle sadece Artvinli olmak isterdim cevabını verecek Artvinlilerden biri olduğumu da özellikle hatırlatmak isterim.

Artvinli olmasaydınız ne olurdunuz sorusuna da, mahcup olurdum cevabını veren Artvinlilerin belediye başkanı olmaktan da büyük onur ve gurur duyduğumu da ayrıca belirtmek isterim.

Artvin, yürekli, cesur, adil, hoşgörülü, bilinçli kültürlü insanların yaşadığı cumhuriyet kenti olan ender memleketlerden biridir.

Bize her yer Artvin değil, biz her yerde Artvinliyiz.

Kısaca Artvin her şeyin en iyisine layıktır. 7 Mart Artvin'in Kurtuluş Bayramının 103. yılını bir kez daha kutlar, her birinize ayrı ayrı en derin saygılar sunarım.’ Dedi.

Başkan Elçin'in konuşmasından sonra öğrencilerin şiirler okuduğu törende halk oyunları gösterisinin ardından dereceye giren öğrencilere ödülleri verilerek kutlamalar geçit töreniyle sona erdi ve etkinlikler kapsamında kurban kesilerek dua edildi.

 

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

uzaunkaya

Reklam

300*250

Artvin Nöbetçi Eczaneler

Artvin nöbetçi eczaneleri
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

E-Bülten Aboneliği